25.6.2017

vanhasta kaupungista ja Zürichseeltä

Kävin eilen vähän vaatekaupoilla ja löysinkin tosi ihanan mekon. Kauppa oli vanhassa kaupungissa, nimeltään Booster ja teemaltaan ilmeisesti vähän niin kuin retro tai rock'n'roll; siellä oli bändipaitoja ja nahkakenkiä ja kajareista soi David Bowie (Space Oddity kun tulin sisälle ja Starman heti sen jälkeen joten varmaankin levy tai soittolista). Harmi että löysin haluamani sieltä niin nopeasti, musiikkia olisin nimittäin voinut jäädä kuuntelemaan pidemmäksikin aikaa. Naisten vaatekaupoissa joutuu hyvin usein kuuntelemaan niin karmaisevan huonoa musiikkia ja niin kovalla kaiken kukkuraksi, että minä ainakin usein häivyn kaupasta siinä vaiheessa, kun aivoihin alkaa sattua. Jos on omat nappikuulokkeet mukana, selviytyy paremmin. Mä vaan olen tainnut hukata omani, kun en löydä niitä enää mistään. Harmi, koska olivat hyvät.

En kerro mekosta enempää koska haluan yllättää Samin, mutta niitä oli rekissä enää kaksi M-kokoa jäljellä. Myyjä tuli juttelemaan mulle ja sanoi vain, että toi M on sulle kyllä liian iso mut anna mä otan tolta näyteikkunan mallinukelta ton meijän viimeisen S-koon sulle sovitettavaksi, sopiiko :D Sanoin et joo, mikä ettei, kokeilin siis myös sitä M-kokoa mut isohan se oli. S-koko sopi joten voin sanoa tehneeni ikkunaostoksia ihan kirjaimellisesti! 

Lauantai valkeni pilvisenä ja kosteana, mutta aika nopeasti lämpötila nousi takaisin hellelukemiin vaikkei aurinkoa näkynytkään. Mutta tänäaamuna heräsin seittemältä ihanaan sateen suhinaan. Vihdoinkin saatiin helpotusta ahdistavaan helteeseen! Tätä oli odotettu!

Aloitin eilen pakkaamisen ja sainkin urakan ehkä noin puolivalmiiksi. Tierspitalin pukkarin kaapissa on yhä turvakengät ja -saappaat, jotka vievät erittäin ison tilan rinkasta, joten en uskalla pakata enempää ennen kuin saan ne kotiutettua. Vielä ennen lähtöä mietin että tarvitsenkohan näitä molempia kenkiä ihan varmasti nyt, luulisi että sveitsiläisilläkin on turvakenkiä yms. joita saa lainata.. no voinpa ihmettelijöille sanoa että viime viikkoina en ole omieni lisäksi nähnyt ainoitakaan turvakenkiä kenenkään henkilön jaloissa. Joillakin opiskelijoilla on turvasaappaat (olen nähnyt pukkarissa niitä) mutta valtaosa käyttää ihan tavallisia kumisaappaita ja kenkiä navetan ja tallin puolella. Tein siis viisaasti kun otin omia kenkiä mukaan, eivät ne turhaan vie tilaa. Seuraava ongelma onkin sitten puhdistus. Pitää varmaan mennä Suomessa ensitöikseen kauppaan ja ostaa elämäni ja eläinlääkäriurani ensimmäinen ikioma pakkaus Virkon S:ää!

Täällä on alkanut aprikoosisesonki. Kun Suomessa kytätään ensimmäisiä kotimaisia uusiaperunoita tai mansikoita ja herneitä, täällä kytätään kotimaisia aprikooseja, ja kirsikoita. On täällä mansikoitakin, eivätkä nekään hassumpia ole, mutta kirsikat ovat kyllä ihan omaa luokkaansa! Makeita ja tummia, kuin karkkeja söisi, eikä kuitenkaan mikään "kirsikan makuinen" karkki yllä lähellekään tuoreen makua. Ihan niin kuin mansikoidenkin kohdalla, tosin on kyllä sanottava sekin että paikallinen mansikkajäätelö, jota saa kioskeista ja ravintoloista, on aika taivaallista! No, aprikooseista vielä, Maryvonnen etupihalla on ihan pieni aprikoosipuu, joka kuulemma viime vuonna teki ihan hurjat määrät hedelmiä, tänä vuonna vähän laiskemmin kun on ollut ehkä vähän kuumaa ja kuivaa sen makuun. Ostin kaupasta 1,5kg aprikoosirasian kun oli niin hävyttömän halpa ja olen nyt syönyt niitä aamiaiseksi ja lounaalla salaattina ja välipaloina ja ne ovat kyllä tosi hyviä! Ne ovat samalla tavalla karvaisia kuin persikat mutta pienempiä, ja syvän oranssinpunaisia. Ambulanzklinikalla yhtenä päivänä saatiin yhdeltä nautatilalliselta iso rasiallinen heidän omia kirsikoita ja aprikooseja kiitoksena mukaan, ja syötiin niitä myöhemmin kaikki yhdessä klinikan takapihalla samalla kun pidettiin iltapäivädiskussiota :D

En tainnut kertoakaan, että kanyloin yhden hevosen heppaklinikalla. Se oli ähkyleikkurista tullut paksusuolen torsio mutta jo toipumassa, ja olin antamassa sille suoneen penisilliiniä kun huomasin, että kanyyli oli tukossa. Yksi nuoremmista eläinlääkäreistä tuli mun avukseni ja sain tehdä kanyloinnin alusta loppuun itse. Puudutin pistokohdankin itse mepivakaiinilla. Täällä tehdään ihan tavallisilla hanskoilla, HESsillähän tehdään aina steriileillä paitsi eutanasiakanyloinnit. Kanyylit (eli laskimokatetrit, Venenkatheter) olivat isoja ja niiden konuksessa oli on-off-kytkin, josta sen sai napsautettua kiinni tai auki. Osuin suoneen heti ja koko homma kesti ehkä pari minuuttia, kun uusi kanyyli oli saatu ommeltua paikalleen. Kanüle tarkoittaa saksaksi injektioneulaa, mikä mun pitää aina muistaa. Spritze on ruisku.

Tässä muutama sana, jotka olen onnistunut oppimaan viimeviikkoina:

Hufrehe = kaviokuume, hoidettiin yhtä tällaistakin tällä viikolla; se seisoi jäätohvelit jaloissaan (lisänä NSAID ja joku hepariinin tapainen lääkitys) kaksi päivää eikä mitään edistystä tapahtunut (käveli edelleen yhtä huonosti), jonka jälkeen sille aloitettiin ähkyhevosen lidokaiini-ketamiini-kipuinfuusio (jatkuva tippa), se auttoi lopulta
Schlumpverstopfung = ruokatorventukos, tämmöinenkin meillä oli tällä viikolla
Fessel = vuohinen
schimmel = kimo, ja aikamoinen multippeli melanooma mutta se olikin jo 21v
fuchs = rautias, tosin ainakin yksi liinakko oli myös merkitty tietokoneelle fuchsiksi eli ehkä se on yleisnimitys näille punaruskeille tai sitten oli käynyt vahinko
Eisen = kengitys, tai ainakin olen aika varma, että siitä oli puhe kun tätä sanaa käytettiin paljon (kontekstin perusteella)
Hängst = ori kuten ruotsiksikin, myöskin kulmahampaat (caninukset) ovat saksaksi oriinhampaat, Hängstzähne
Wallach = ruuna (äännetään vallak) ruotsiksi myöskin kai jotain tämän suuntaista
Stute = tamma, ja mulla meni yhdellä iltakierrolla monta sekuntia muistaa mitä se on enkuksi (mare)
Muni = sonni, tosin ilmeisesti ehkä vain sveitsiläisittäin ja vain sellainen nuori kasvava
Stier = sellainen hyppäävä aikuinen sonni, jolta halutaan jälkeläisiä
Kälbin = hieho; eli tavallaan feminiinipäätteinen Kalb eli vasikka, mutta lopputulos ei kuitenkaan tarkoita lehmävasikkaa kuten voisi luulla
Nasentupfer = sierainlimanäytteen työnimi, jota en aluksi myöskään älynnyt lainkaan (niiltä herpesepäilyiltä neurologisilta hepoilta otettiin nasentupferit PCR:ää varten)
Weibchen ja Männchen ovat sanoja, joita voi käyttää eläinvauvoista (esim. pikkupossuista) jos suomeksi sanottaisiin tyttö tai poika, ja nuokin siis hellittelymuotoja adjektiiveista weiblich (naispuolinen tai naaras-) ja männlich (miespuolinen tai uros-). Mädchen ja Junge (eli ihmistyttöä ja -poikaa tarkoittavat sanat niiden varsinaisessa kontekstissa) eläimistä puhuttaessa ovat todella oudon kuuloisia saksaa puhuvien mielestä, vaikka niitä käyttäisikin eläimistä vain vitsin vuoksi. Suomessahan tällaisia muureja ei ole vaan pikkupossustakin voi ihan hyvin sanoa, että se on tyttö, ei tarvitse sanoa että se on naaras (mikä kuulostaa suorastaan hassulta). Tyttöpossuhan on suomeksi oikeastaan imisä, mutta enpä ole kuullut sitä sanaa kovin montaa kertaa. Paljon enemmän ollaan kiinnostuneita, onko poikapossut karjuja vai leikkoja (kastroituja). 

Toiset terveiset lähetän järviretkeltä; alunperin ajattelin että saunominen ehkä riittäisi, sitten mietin että voisin ehkä vuokrata sup-laudan, koska suomalaiseen luonteeseen kuuluu juhannuksen aikaan vesistöjen äärelle hakeutuminen. Nyt istun pienen risteilyaluksen perässä ja katselen aaltoja ja maisemia. En muista mihin tämä risteily on menossa tai kauanko se kestää, ostin vain laivalipun ja kaksi zonea lisää julkisten lippuuni. Myöhemmin sitten saunaan ja uimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti