22.5.2017

tuotantoeläinsisätaudeilta

Ääni käheenä mennään mut ei se onneks haittaa. 

Aamusella harhailin pukkarissa ja kyselin haalaripukeisilta opiskelijoilta minne pitää mennä jos on innere Medizin Nutztiere tällä viikolla; kaksi tuotantoeläinkirran opiskelijaa opastivat mut perille. Rakennus on sama kuin Ambulanzklinikin mutta pohjakerroksessa, jossa on myös navettaosastot. 

Taas olen osaston ainoa opiskelija. Ilmeisesti asia on näin ihan kaikilla klinikoilla, yksin tai pareittain. Aamulla otettiin statukset kaikista navetan sisätautipotilaista, joiden kohdalla oli sininen lappu (kirran potilaat ovat keltaisia ja reproklinikal vihreitä). Minua opasti Daniela-niminen saksalainen nuori eläinlääkäri. Yleistutkimukseen kuuluu täällä pötsiäänten frekvenssin /2min lisäksi motoriikan, täyttyneisyyden (Füllung) ja kerrostuneisuuden (Schichtung; tehdään palpoimalla eikä ole kovin hankalaa) arviointi. Auskultaatioperkussion (kilistely) lisäksi tehdään vatsaontelon sisäosien nestesisällön arviointi pitämällä stetarin nuppia nälkäkuopassa ja tönimällä lehmää hellästi nyrkillä masmalosta (kuplat tai liikkuvan nesteäänen voisi tällöin kuulla). Pötsi on kuunneltava myös viimeisten kylkiluiden etupuolelta.

Osastopotilaat lääkittiin. Aika monella oli suoniyhteys mutta penisilliini ja amoksisilliini menivät lihakseen. Minä sain piikittää kaikki potilaat. Lehmien lisäksi talossa oli vasikoita, vuohia, alpakoita ja yksi lammas. Yksi vasikka sai kahden tunnin välein 40ml nesteboluksen suoneen Ringeriä; käytimme sitä myös ultrassa ja röntgenissä. Se oli yleisen heikkovointisuuden lisäksi vähän ripulilla ja se yski.

Kerronpa vielä yhdestä potilaasta, joka meille tuli iltapäivällä. Holstein, 10pv sitten poikinut lehmä, syömätön, huonosti heruva, uloste tervamaista. Yleistutkimuksessa ihan selkeästi kuivunut ja kilisi isolta alueelta vasemmalta kyljeltään. Ultrattiin vasen kylki ja todettiin, että pötsin edessä on juoksutusmahaa. Veriarvojen ja pötsinäytteen perusteella lehmällä oli hypokloremia, hypokalemia ja hypokalsemia, toisaalta pötsinesteen kloridipitoisuus oli reippaasti yli viiterajojen; tämä kertoo meille monimutkaisen metabolian kautta, että lehmä oksentaa juoksutusmahan sisältöä pötsiin päin, syynä esimerkiksi dislokaatio. Lehmä talutettiin saman tien leikkuriin, me sisätaudit menimme toimistoon tekemään paperihommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti