8.5.2017

dermikseltä

Tänään alkoi dermatologian viikko. Minä olen siellä yksin, ei ole muita opiskelijoita. Tämähän on aikamoista lähiopetusta! Dermiksellä oli tänään kaksi eläinlääkäriä, mutta toinen kävi vain pistäytymässä ja hoiti yhden potilaan (sakemannin jolle tehtiin allergiatesti). Toinen, Ana, on klinikalla varsinaisena spesialistina ja hänen apulaisenaan vietän tämän viikon.

Menin onneksi ajoissa tänäaamuna klinikalle, sillä olin jälleen kerran väärässä paikassa ja väärällä ovella haahuilemassa. Vastaanottohoitaja talutti minut oikeaan paikkaan yläkertaan, jossa dermatologian tutkimushuone oli. Ana tuli sinne lopulta ja minä vaihdoin vaatteet nopeasti labran puolella. Olin saanut vaatehuollosta perjantaina valkoisen paidan ja housut. Tuli ihan eläinlääkäriolo! Meillä Yessissä kandeilla on siniset ja eläinlääkäreillä valkoiset vaatteet...!

Hoidimme päivän aikana yhden allergis-atooppisen ranskanbulldogin, kaksi atooppista westietä, allergisen sekarotuisen koiran ja yhden villakoiran, jolla oli jokin outo patti kyljessä. Westieistä otettiin kummastakin verinäytteet kaulalta jotain tutkimusta varten. Minäkin sain kokeilla jugularisnäytteen ottoa mutta eihän se nyt ekalla yrityksellä onnistu. Mutta onhan tässä vielä neljä päivää aikaa opetella! Otin kyllä villakoirasta hienosti verta etutassusta, ja lisäksi löysin siitä 2/6 sivuäänen - se kävi jopa sydänultrassa minun löydökseni johdosta! Otettiin päivän aikana myös runsaasti teippi-, imprint-, karva- ja raapenäytteitä, ja villakoirasta myös useita ohutneulanäytteitä, joista osa myös värjättiin diff-quickilla (osa meni patologille).

Villakoirapotilasta vähän ujostutti kamera, otin aika monta kuvaa ennen kuin tämä yksi onnistui.
Lähes kaikki kontrollikäyntipotilaat söivät Apoquelia (zoetiksen uusi lääkeaine, jota meille vasta mainostetaan). Täällä Sveitsissä se on ollut myyntiluvallisena jo n. vuoden ajan. Ana printtasi ja luetutti mulla tieteellisen artikkelin oklasitinibistä eli Apoquelin vaikuttavasta aineesta (jossa sitä oli verrattu normaaliin kortisonihoitoon eli prednisoloniin). Aiheesta keskustellessa tuli kyllä sellainen olo, että aika vähän minäkin kyllä yhtään mistään tiedän tai ymmärrän...! Toisaalta olenkin aina ollut enemmän tekijä kuin tietäjä, joten ehkä viisaus ja asiantuntijuus on muita varten (ja varsinkin pieneläinlääketiede...)...

Huomenna menen vasta puoliltapäivin klinikalle, koska dermiksellä ei ole potilaita ennen sitä. Sovittiin, että nähdään Anan kanssa mensassa (lounasruokalassa) ja käydään lounaalla, mutta jos aamulle tulee joku potilas, hän soittaa minulle.

Tänään on ollut sadepäivä (jälleen kerran). Kävin nopeasti kaupassa ennen Suomen peliä ja kuvailin taas vähän.

Näin kauniita kukkasia täällä on joka paikka täynnä!

Tämä henkilö oli valinnut vähän huonon lekottelupaikan portaista.

Jouduin änkeämään jääkaapin hyllyn ihan täyteen kaikkea; sinne mahtuu kerrallaan ainekset ehkä yhteen ruokaan! Olen ihan varma, että on halvinta kokata itse, mutta kieltämättä kaikenlaista mukavaa take-away safkaa on kyllä tarjolla myös ihan kohtuuhintaisena. Ruoka on täällä kalliimpaa kuin Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti