16.5.2017

leikkurista

Taas on kyllä päivä kuin morsian, ja me istutaan sisällä pimeissä huoneissa ikkunat ja verhot kiinni... Paitsi nyt kun on tehokas 25min lounastauko. Huomasin viime vklp, että olin polttanut polvet auringossa, joten täytyypä pitää varansa.

Tänään oli tosiaan leikkuria aamulla. Oftan leikkuri oli iso huone, jossa oli 2 tai 3 pöytää; ei siis omia saleja. Eläinlääkärit valmistelivat kaiken salissa, potilas kiikutettiin sisään ja hoitaja valvoi anestesiaa, mihinkään muuhun hän ei koskenut. Instrumentit avattiin siten, että yksi eläinlääkäreistä veti steriilit hanskat (pesemättömiin) käsiin, toinen availi ja hän asetteli steriilit liinat ja tavarat pöydälle (ja ne avattiin hyvissä ajoin, potilas tuli saliin vasta aikojen päästä). Käsiä pestessä tuli käyttää kertakäyttöistä kynsiharjaa ja sellaista hassua koukkua, jolla kynnenaluset putsattiin.

Kaihileikkauksesta en osaa sanoa oppineeni kovin paljoa, varsinkaan kun en edes tiedä tehdäänkö vastaavia Suomessa. Chihuahuan silmät ensin viritettiin auki, pupillaa laajennettiin silmätipoilla ja kornean sivuun tehtiin puhkaisuviilto pikkiriikkisellä skalpellilla. Linssikapseli lävistettiin myös ja siihen tehtiin tavallaan V:n muotoinen läppä. Läpästä laitettiin sisään metallinen härveli, joka koversi linssiainekseen ultraäänellä onteloita; kun linssi oli riittävän palasina, kapseli saatiin tyhjennettyä imun avulla. Tyhjän kapselin sisälle laitettiin uusi, keinotekoinen linssi. Korneaan tehtiin pari tikkiä mutta linssikapselia ei voi ommella joten se jätettiin paranemaan itsekseen. 

Vieressä tehtiin enukleaatiota joten en jäänyt katsomaan fakoa loppuun (fakoemulsifikaation työnimi). Koiralla oli iiriksessä kasvain, joten silmämuna, kyynelrauhaset ja luomet poistettiin. Toimenpide aloitettiin siten, että luomet ommeltiin kiinni toisiinsa. Sitten tehtiin veneviilto silmän ympäri ja alettiin joka puolelta vähän kerrallaan preparoida tylpästi metzenbaumsaksilla silmäluomia ja liikuttajalihaksia ja muuta kudosta, kunnes ennen pitkää silmän valkea kovakalvo oli näkyvissä joka puolelta. Liikuttajalihakset kiinnittyvät silmän etuosiin ja takaa sitä pitää paikallaan vain näköhermon ympärillä oleva kudoskimppu. Kun silmä ja rauhaset olivat muuten irti ja liikkuivat vapaasti, otettiin käyttöön toiset metzenbaumit mutta nämä olivat 90 astetta kaarevat, ja niillä sitten vain narskautettiin koko näköhermo ympäröivine kudoksineen katki. Silmä pois ja runsaasti taitoksia kuoppaan verenvuotoa tyrehdyttämään. Painettiin peukalolla taitoksia muistaakseni 5min kerrallaan kunnes ei enää vuotanut. Haava suljettiin kolmessa kerroksessa (kaksi subcutisommelta ja vielä ihotikit). Kaikkiin tikkeihin tehdään täällä kolme solmua (yksi kirurginen ja kaksi merimiestä). Meille yessissä opetetaan aina kuudella (yksi kirurginen ja sen päälle vähintään viisi merimiessolmua). Tiedän kyllä että jotkut tekee vaan neljä, mutta meille kyllä silti opetetaan että aina vähintään kuusi...!

Iltapäivällä käytiin vielä katsomassa kahta hevosta, joista toisella oli kaihi ja toisella equine recurrent uveiitti (jäi yöksi talliin ja menee huomenna leikkuriin, kun silmä poistetaan toistuvien kivuliaiden tulehdusten takia omistajan toiveesta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti