4.6.2017

taidemuseon Monet-huoneesta

Hauskaa helluntaita. Täällä Sveitsissä sitä vietetään maanantaihin asti, eli mullakin on nyt pitkä viikonloppu. Eilen oli niin kuuma, etten jaksanut lähteä mihinkään (illalla vyöryikin sitten päälle aikamoinen ukkosmyrsky), mutta tänään reipastuin ja lähdin käymään paikallisessa taidemuseossa, Kunsthaus Zürichissä (ja täällä ollaan edelleen, nyt jo kolmatta tuntia).

Yskä ärsyttää, koska näissä saleissa kaikuu hirmuisesti joka kerta kun köhin kurkkua. Respasta sain mukaan kännykän näköisen audioguiden, jolla voi soittaa kunkin taideteoksen lappusessa olevaan numeroon jos haluaa kuulla siitä enemmän.

Alakerrassa oli grafiikan töitä Meksikosta. Keskikerroksessa vietin aika paljon aikaa barokkiaikaisten valtavien maalausten parissa, suurin osa oli aiheeltaan joko jokin Uuden testamentin tapahtuma, tai sitten jokin roomalais-kreikkalais-mytologian tarina. Sveitsiläisiä maalareita oli myös, heidän kuviensa joukossa muutama oikein hauska eläinmuotokuvakin. 

Täällä kolmannessa kerroksessa on uudempia teoksia ja tyylisuuntia; mm. Van Gogh, Munch, muutama Picasso ja lempparini kuvataidekoulusta eli Claude Monet. Osaisinpa liittää valokuvia tällä surkealla ilmaisella applen blogisovelluksella! Lisäilen niitä tähän, kunhan pääsen takaisin kämpille. 

Katselen vielä tuon yhden käytävän ja shoppailen vähän museon kaupassa, lähden sitten etsimään jostain myöhäistä lounasta.

EDIT 5.6., kuvia!

Monet'n lumpeenkukkatauluja oli muutama vuosi sitten myös Helsingissä vieraisilla, en nyt muista olivatko WeeGee-talossa vai ihan Ateneumissa, mutta muistan kyllä katselleeni niitä ihaillen (kuvataidekoulussa meillä oli aina tapana mennä kevään lopuksi käymään jossakin taidenäyttelyssä). 

Monet on tyylisuunnaltaan impressionisti; taisi olla yksi ensimmäisistä tyylisuunnista, joissa maalauksen ei enää tarvinnut muistuttaa valokuvaa aiheestaan. En enää muista, missä Monet asui (Ranskassa kylläkin), mutta hän maalasi ilmeisesti melko lailla tauluja oman talonsa puutarhasta, johon kuului varmaankin myös tämä lampi lumpeenkukkineen. Erityisen kuuluisia ovat myös sellaiset Monet'n taulut, joissa näkyy kaareva silta (yhtään sellaista taulua ei ollut tässä kokoelmassa).

Tämäkin on Monet, 2 metriä korkea ja niin leveä, että keskellä oli tuollainen merkillinen sauma. Tässä maalauksessa on aivan selvästi ilta; mutta näemme vain heijastuksia veden pinnassa siitä, millainen näkymä edessämme aukenee! 

Van Gogh -parka. Kärsi koko ikänsä jonkinlaisesta mielisairaudesta, myi koko elämänsä aikana yhden ainoan taulun (ja sai aika karseat haukut kaikista sellaisistakin teoksistaan, jotka nykyään ovat maailman kuuluja), ampui lopulta itseään päähän ateljeessaan ja kitui kaksi päivää ennen kuin lopulta kuoli vammoihinsa 37-vuotiaana. Minä muistan itsekin matkineeni Van Goghin maalaamistapaa joskus akryyliväreillä!

Monet on maalannut joskus muutakin, kuin lumpeenkukkia.

Tässä kaksi Marc Chagallin maalausta. Chagallin maalaukset ovat minusta kuin jostain lasten fantasiakirjan kuvituksista. Chagallin maalauksissa toistuvana teemana on hänen vaimonsa, jota hän itse usein syleilee (voitte vaikka laittaa googlen kuvahakuun marc chagall paintings, niin huomaatte, mitä tarkoitan!) Tuon sinisen taulun hän maalasi vaimonsa kuoleman jälkeen.

Nämä eläintaulut löytyivät sveitsiläisten taiteilijoiden osastolta! Tämä lehmä on karannut kaalipeltoon!

Tämän maalauksen nimi oli Gotthardin postivaunut. Tämä on mielestäni tosi hyvä esimerkki siitä, miten valokuvaa voi manipuloida vain tiettyyn pisteseen asti, mutta maalausta taiteilija voi muokata mielensä mukaan niin paljon, kuin haluaa. Gotthard on melko vaarallinen tie, joka rakennettiin joskus kauan sitten sveitsiläisellä insinööritaidolla vuorten yli, ja jota voidaan kai pitää melkoisena saavutuksena ja kansallisena ylpeyden aiheena aikalaisten mielissä. Postivankkurit kuljettivat tuota tietä pitkin matkustajia ja kauppatavaroita (postin lisäksi tietenkin). Tässä kuvassa ajuri heilauttaa piiskaa oikealla kädellään, jolloin hevoset tiesivät kääntyä vasempaan päin pois jyrkänteeltä. Postivaunut eivät ole taatusti kuitenkaan todellisuudessa liikkuneet alamäkeen laukkaavien hevosten vauhtia (miettikää nyt millaista olisi olla matkustajana vaunuissa), varsinkaan silloin, jos tien tukkii lehmälauma. Säikähtänyt vasikka hevosten edessä oli myös viittaus johonkin, mutta en muista siitä sen enempää.

Muutama lehmämuotokuva lisää. Nämä olivat upeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti