9.6.2017

pieneläinleikkurista

Tänään olin steriilinä koiran kastraatiossa, eilen epästeriilinä kissan sterkassa. 

Eilinen kisu oli muutenkin jännä tapaus. Pieni kuin mikä, 7 kk ikäinen, yleistutkimuksessa huomattiin sydämessä sivuääni 4/6. Se kävi sydänultrassa ja siellä löydettiin AVSD; atrial & ventricular septal defect. Se on synnynnäinen sydämen kehityshäiriö, jossa oikean ja vasemman eteisen väliseinä ja lisäksi vielä oikean ja vasemman kammion väliseinä ovat kumpikin jääneet kehittymättä joko kokonaan tai osittain (joskus on vain jäänyt reikä). Kissa oli oireeton, joten mitään lääkitystä ei aloitettu. Sami kertoi, että ihmispuolella näitä korjaillaan tähystimen avulla (nivustaipeen jotain verisuonta pitkin sydämeen ja sitten vain operoidaan), kissalla ei ole paljoa toivoa. Omistajalle kirjoitettiin ohjeet kongestiivisen sydänvian oireiden tunnistamiseen ja anestesiatiimi räätälöi kissalle supervarovaisen sterkka-anestesian. Kissa nimittäin myös sterkattiin kaikesta huolimatta; ehkä omistajat halusivat, että kissa voisi ulkoilla vapaana tai jotain..

Sterkkaa oli jännä katsella. Kissan navan kohdalle tehtiin ihan pieni viilto, ehkä 3 cm ja sormien sijaan munasarjat kalastettiin yksi kerrallaan haavaan kissakoukun avulla. Se oli niin kätevän näköinen, että haluaisin melkein opetella itsekin käyttämään sellaista.

Juuri äsken olin mukana kastraatiossa. Potilaana oli 8 v westie. Toinen kives oli aprikoosin kokoluokkaa, toinen vähän pienempi mutta ultraääni paljasti senkin muuttuneeksi kudokseksi (eli molemmat poistettiin, omistaja olisi toivonut vielä astutukseen yhdellä toimivalla mutta sitä ei nyt voitu toteuttaa). 

Kastraatio tehtiin skrotaalisesti (myös kivespussi poistettiin); kivesten ympäri tehtiin veneviilto. Aika pyöreä tosin ja haavasta tuli sen takia aika ruma... Kivekset poistettiin haavan reunojen välistä kukin omalta puoleltaan, inguinaalikakavat suljettiin ristitikeillä ja lopuksi irrotettiin keskelle jäänyt ihosaari. Joskushan kiveskasvaimet ovat tehneet kiinnikkeitä, jolloin niitä ei voi irtottaa kivespussista; eli silloin pitää vähän improvisoida. Sekä eilisessä sterkassa että tässä kastraatiossa tehtiin subcutikseen yksittäisiä tikkejä (vaikuttaisi olevan täkäläinen tapa). 

Check-in on tehty (tein jo eilen) ja tavarat odottavat pukkarissa (osa jääkaapissa). Lähden täältä viimeistään viideltä, syön eväät ja suuntaan sitten kohti lentokenttää! Jee, melkein kotona, ja vaikka palaankin vielä niin sitten on enää kolme viikkoa ennen kesälomaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti