3.3.2015

[EijrrRR]-shirestä eli täältä Ayrshirestä

Sain tänään kehuja muutaman paikkakunnan nimien ääntämisasusta, kun skotlantilainen "r" on tosi helppo suomalaisille :P Edinburgh pitää sanoo oikein kunnolla leveesti [Edinbora], ei se mikään Edinbrg oo...!

Mä tulin äsken junalla tänne Johnstonen kämpille eikä tääl oo ketään muita ku kissat mun seurana. Elena on ehkä lähteny jonnekki koska eilisen se vietti kokonaan täällä ja teki jotain paperihommia. Pilar tulee tänään, varmaan ihan kohta joten mun pitää varmaan alkaa siirtää kamoja pois tuolta huoneesta. Mut nyt kyl joku kissa on jumissa tuolla joten käynpä kattomassa...

Okei, kaikki kunnossa. Kuulu semmonen ihmeen "miau - *tumps* - miau - *tumps" ääni ja nyt se tais taas pudota sieltä sängyltä jonne se just äsken pääsi kiipeämään. Tai sit täs kämpäs asuu oikeesti enemmän ku kaks kissaa. (Tää toinen muuten just nyt tajus että tää läppärin näppis on lämmin, ja nyt se yrittää koko ajan kiivetä siihen päälle.)

Teurastamon sisällä liikkuu huhuja että joku suomalainen eläinlääkisopiskelija on vierailulla tän viikon ajan. Se on periaatteessa tarkkarien oma asia jos ne ottaa harjoittelijoita, eikä teurastamon muitten työntekijöitten tartte tietää sitä eikä niille oo varmaan edes kerrottu. No, kyllähän ne huomaa heti kun joku uus ihminen on siellä vaikka kaikilla onki tietty samanlaiset valkoiset vaatteet. Siel Forssassa ne oli niin tottuneet elukkalääkisläisiin ettei siinä ollu mitään outoa mut täällä on aika harvinaista että vaan yks ylimääräinen henkilö seurailee tarkkaria ja pälyilee ympärilleen tuolla linjastolla. Lihantarkastajat käy välillä tuolla tarkkarien toimistoilla ja ne on nyt tän päivän aikana alkanu kyseleen multa kaikkee. Montako vuotta eläinlääkärit opiskelee Suomessa ja monesko mulla on menossa jne. Joittenkin murre on helpompaa kuin toisten. Magda oli ollu pari vuotta Highlandeilla töissä (eli Highlands on toi Pohjois-Skotlanti kokonaisuudessaan tai niin mä ainaki oon ymmärtäny, suomenkielinen nimitys taitaa olla Ylämaa(t)) ja siellä puhutaan semmosta rrRRRrr-brittienglantia, eli kuulemma sen ärrän lisäks siinä ei oikeestaan oo muuta hoksattavaa ja sitä oppii tajuamaan aika nopeesti - tää Glasgow-Saltcoats-Ayrshiren murre sen sijaan on ilmeisesti just semmonen karsee sekoitus useampaa eri mongerrusta eli ulkomaalaisille ihan vähän haastavaa. Mut mä kuuntelen korvat höröllä aina vaikkei mulle mitään sanottaiskaan, ja sit jos multa jotain kysytään niin pystyn ehkä jotenkuten tajuamaan et mikä oli kysymys, mut aika vaikeeta se kyl on.

Lihantarkastajista piti sanoo sen verran, että niitä on siis online-työpisteellä kaksi; toinen kattoo ruhon ja toinen elimet. Red offal -koukussa roikkuu keuhko-sydänpaketti ja maksa, kieli roikkuu omassa koukussaan ja pää erillään muista omassaan; green offalia varten ei oo koukkua koska siihen kuuluu etumahat ja suolisto ja perna. Munuaiset jää roikkumaan ruhoon mut ne kai irrotetaan melkein heti noitten muiden jälkeen. No, mä kysyin tänään yhdeltä Robertilta että voisinko tulla huomenna tai ylihuomenna kokeilemaan post-mortem-lihantarkastusta sinne niitten pisteelle, ja se sano et joo mikä ettei jos se homma kiinnostaa, ja löytyy jostain ylimääräinen viiltosuojahanska ja essu koska siel ei oo kauheen montaa ylimäärästä. Se elinlinja ei liiku kauheen nopeesti, itse asiassa se liikkuu aina vähän kerrallaan ja pysähtyy sitten taas paikalleen vähäks aikaa. Saa nyt nähdä miten huomenna käy, mut olis kyllä hauska päästä kokeileen sitä viiltelmistä ja palpaatiota ja ehkä löytää muutama maksamatokin :3

Pulttauksesta sen verran että mä ehkä pääsen sittenki kokeileen sitä, en tosin elävään eläimeen mut irrotettuun päähän varmaankin. Ongelma on lähinnä se että nautaeläimen pää on BSE-riskiainesta ja kuuluu sen takia luokan 1 sivutuotteisiin, ja niitä varten on tuolla semmonen karsee laari johon niitä pinotaan päällekäin eikä niitä oikeestaan sais enää käsitellä sit ku ne on laitettu sinne. Mut Elena ja David sano et voin perjantaina päivän päätteeks kokeilla pultata jonku kallon uudestaan. Saa nyt nähdä, en toisaalta haluais aiheuttaa lisähommia näille täällä. Ai joo, ja näytteitäki päästään ottamaan sillon perjantaina, ku Elena ottaa vierasainevalvontanäytteet siis mieluiten tietty itte omasta teurastamostaan ja se sano et otetaan perjantaina muutama. Munuaisia ja maksoja varmaan, ehkä virtsaaki mut verta ei voida ottaa kun ne pitää postittaa tuoreena eli alkuviikosta.

Mun pitää kyl nyt oikeesti selvittää tää nautojen passijuttu, koska se kai ihan oikeesti on EU:ta myöten määrätty juttu, eli kyl Suomessaki pitäis olla olemassa joku samantyyppinen systeemi. Pitää kysyy joltain joka on ollu nautateurastamossa. Ketjuinformaatio on paljon helpompi tajuta täällä ku sikateurastamolla, varmaan just sen takia ku tääl kaiken hoitaa alusta lähtien toi tarkkari; aina ku saapuu uus autollinen eläimiä, navettatyöntekijä (sen pitkäjalkasen-kätisen vanhan miehen nimi on muuten myös David) soittaa tarkkarille ja pyytää sen paikalle. Jos eläimet on vielä autossa, tarkkari voi tehdä ante-mortemin siinä samalla kun ne ajetaan sisälle navettaan (käveleekö kaikki kunnolla, vuotaako joku verta, onko joku ihan karseen likainen tai laiha tai jotain), jos ne on jo ehditty purkaa niin sit odotellaan et saadaan siirrettyä ne lähemmäs kaarikäytävää (sen takana on tainnutuspaikka) ja sit siinä siirrellessä tehdään ante-mortem. Niinku jo sanoin niin lypsy- ja lihanautoja on ihan sikin sokin mut enemmän on kyl kaikenvärisiä ja -mallisia lihanautoja. Semmosiaki rotuja joita en oo ennen edes nähny, ja risteytyksiä on varmaan kaikkein eniten mikä sekoittaa vielä enemmän. Mut tosi hyvin on kyllä nyt erottaa jo ihan selkeesti liha- ja lypsyrodut toisistaan vaikka lypsyrotuisistaki osalla on leveä rintakehä (niinku vaikka ne friisiläiset).

Hui kamala ku tuolla myrskyää tuolla ikkunoitten takana, se alko joskus neljän aikaan, eli sillon ku lähdin teurastamolta. Vettä tulee siis vaakatasossa. Mä oon tän reissun aikana käyttäny jokaista vaatekappaletta jonka pakkasin, yhtään en ottanu turhan päiten mukaan. Yleensä tulee otettua kaikkia ylimääräisiä villapuseroita jne. jotka vaan vie tilaa rinkassa mut, sikäli ku huomenna ei oo -20 asteen pakkanen, nyt näyttää siltä että aika optimaalisesti osasin varautua säätilaan ja ilmastoon. Hyvä minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti