29.4.2017

saunasta!

Kyseessä oli Sauna am See -niminen paikka, Seebad Enge toiselta nimeltään (tai ehkä nämä kaksi olivat jotenkin kimpassa saman laiturin nokassa). Joka tapauksessa laitoimme osoitteen hereen ja suunnistimme käteisautomaatin kautta paikan päälle Zürichjärven rantaan.

Sauna itse oli tuskin pienen uimahallin kokoinen, ja rakennettu siis aivan kokonaan laiturin päälle. Pukkarit olivat alakerrassa järven pinnan alla ja saman käytävän varrella oli hieroja ja joku osteopaatin vastaanotto poikineen. Mutta ensi alkuun piti tietenkin käydä kassalla hakemassa avaimet pukukaappiin, sisäänpääsy maksoi 29 frangia/henkilö. Naisten puolelle oli siniset avainrakkenneet ja miesten puolelle punaiset. Pukkarin ulkopuolelta sai ottaa lainaksi läpsyttimet kengiksi (naisille siniset, miehille keltaiset). Pukuhuoneissa oli lämminvesisuihku ja pieni penkki, käytävän puolella hiustenkuivaaja. Jätimme vaatteet pukkareihin ja menimme vain pyyhkeet päällä ja juomat käsissä yläkertaan, missä varsinaiset saunatilat olivat.

Saunoja oli kolme; yksi kokonaan naisille ja kaksi sekasaunaa. Naisten puoli oli käytävän päässä ja siellä oli sermi siltä varalta, että joku halusi piileskellä. Saunat olivat aika pieniä, sellaisia omakotitalon kokoluokkaa, ehkä vähän Lintuvaaran saunaa isompia, ja kaikissa oli pienet sähkökiukaat. Sekasaunoja oli kaksi, joista toinen oli toista vähän pienempi, ja pienemmässä oli kiulussa kolme vihtaa. Molemmissa oli kauttaaltaan puiset lauteet ja seinät, vain katon rajassa oli läpinäkyvä muovinen kaistale, josta ilta-aurinko sai paistaa sisään. Mitään lamppuja ei ollut. Löylyvettä oli kahdessa kiulussa, joista toisessa oli jotain aika vahvaa hajustetta (toinen puoli oli eukalyptusta, toista en tunnistanut mutta ehkä joku havupuu-wunderbaum-mikälienee). Seinällä oli erittäin siisti ja tarkka metallinen ilman lämpötila- ja kosteusmittari, sekä pitkulainen 20 min tiimalasi. Sitä piti kääntää aina kun se oli valunut loppuun (vaikka me emme kyllä muistaneet joka kerta).

Saunojen ulkopuolella oli lämmin oleskelutila, jossa oli mukavia aurinkotuoleja, ja josta pystyi koko seinän kokoisten ikkunoiden läpi katselemaan maisemia järven selän takana. Siellä näkyi nimittäin Alpit. Oleskelutilan ulkopuolella oli terassi ja sen takana laituri jatkui vielä parikymmentä metriä ennen uimarappusia. Laiturissa oli muutama kymmenen neliömetriä suuri vesiallas, jossa uimataidottomat saivat vilvoitella (syvyys ehkä vyötäisille asti, pohjaan oli asennettu jonkinlainen kehikko). Laiturilla oli myös grillialusta. Saunan oleskelutilasta pääsi käytävän kautta myös nk. hiljaiseen tilaan ("Ruheraum? Tai joku), jossa puhuminen oli kokonaan kielletty.

Aiemmin meille oli neuvottu, ettei saunassa saa jutella, vaan pitää olla ihan hiljaa. No ei todellakaan, ainakaan täällä ei tarvinnut! Ihmiset juttelivat keskenään kuka kenenkin ystävänsä kanssa olikaan sitten tullut saunomaan. Osa vaikutti olevan vakituisia kävijöitä ja entuudestaan toisilleen tuttuja. Vihdat lojuivat kiulussa käyttämättöminä, joten me Samin kanssa päätimme vihtoa vähän - ja huh sentään, se oli vähän liikaa keski-eurooppalaisille! Kävi selvästi ilmi, ettei koko saunakansalla ollut tähän asti ollut aavistustakaan, mitä vihdoilla kuului tehdä, tai varsinkaan, että niillä kuului lyödä toisia saunojia. Oppi meni kuitenkin nopeasti perille ja kun tiskuminen ja kikattelu (miehet...) oli loppunut, kuulimme vihtomisen ääniä saunasta silloinkin, kun itse olimme jäähyttelemässä pihan puolella. Niin sitä pitää!

Järvivesi oli kylmää, n. +10-asteista. Kävimme järvessä ehkä 3 tai 4 kertaa. Vaikka järvi sijaitsee suurkaupungin kupeessa (vai sijaitseeko kaupunki sen rannalla? Eiköhän järvi itse ollut siinä ennen kaupunkia...), vesi oli erittäin raikasta eikä lainkaan likaista tai haisevaa. Uimaan, kuten myös saunaan mentiin tietenkin alasti. Lauteilla istuttiin omien pyyhkeiden päällä (tästä oltiin aika tarkkoja, kukaan ei istunut paljaalla pyllyllään lauteella niin kuin Suomen uimahalleissa usein näkee, hyi), joten ehkä ensi kerralla kannattaa ottaa jokin pefletti tms. mukaan.

Sää oli tänään mitä mainioin, aurinko paistoi koko päivän ja lämpöäkin taisi olla yli +15 astetta. Olimme melkein koko päivän ulkona, kävimme ennen saunaa vanhalla kaupungilla kebabilla ja ranskalaisilla, jotka söimme pulujen piirittäessä meitä eräällä aurinkoisella penkillä. Ei hassumpaa piknikruokaa, pitää muistaa myöhempää varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti